Inför resan

9 smarta tips att tänka på inför resan

För att få ut det allra mesta av resan, finns flera sätt att tillgå för att undvika onödiga stressmoment såsom för tungt bagage, dåligt väder och onödiga kostnader. Här finner du 9 handfasta tips som är värda att ha i åtanke nästa gång du ska bege dig ut på resa. Genom att vara väl förberedd, kommer du mer sannolikt få en såväl roligare som smidigare resupplevelse!

Tips nr. 1: Skriv en packlista. Genom att ha allting nerskrivet, får du en överblick över vad du behöver ha med dig på resan samtidigt som risken för att glömma något minskar.

Tips nr. 2: Rulla kläderna. Trött på skrynkliga kläder? Se då till att rulla kläderna istället för att vika dom när du packar. Du undviker skrynklor samtidigt som du får mer utrymme i väskan.

Tips nr. 3: Ta med eget reseapotek. Det är klokt att packa ner den nödvändigaste medicinen, ifall dessa skulle visa sig vara svåråtkomliga utomlands. I fall av sjukdom eller olyckshändelse, kommer du vara tacksam!

Tips nr. 4: Lämna plats för inköp i resväskan. Genom att spara plats för eventuella inköp slipper du oroa dig för resan hem. Det är aldrig roligt att behöva göra sig av med inköpta souvenirer på grund av bristande packningsutrymme.

Tips nr. 5: Förvara värdesaker i handbagaget. Risken för att förlora sitt bagage finns alltid, så varför inte då ta det säkra före det osäkra? Se till att förvara det du är allra räddast om i handbagaget.

Tips nr. 6: Samla och kopiera värdehandlingar Samla alla resedokumenten i en mapp och se till att kopiera dessa ifall du skulle förlora originalen. Se även till att ha annan viktig information med dig såsom telefonnummer till spärrservice, försäkringsbolagets alarmcenter och den svenska ambassaden i besökslandet.

Tips nr. 7: Kontrollera bagagets vikt. Se till att väga bagaget innan avfärd. Hur mycket bagage du får ta med ombord samt hur mycket det får väga varierar från flygbolag till flygbolag. Kontakta flygbolaget du ska resa med om du är osäker, för att få reda på deras bagageregler.

Tips nr. 8: Slå av dataroaming. Det är lätt att mobilräkningen drar iväg rejält när man surfar eller ringer utomlands. Tänk därför på att inaktivara dataroaming, datatrafik och MMS när du anländer. Använd istället kostnadsfria trådlösa nätverk vilka brukar finnas tillgängligt vid de flesta hotell.

Tips nr. 9: Skriv din kontaktinformation på bagaget. Om bagaget skulle råka hamna på villovägar, gör namntaggar ifyllda med namn och adress, att bagaget mer sannolikt returneras till dess ägare. En god idé är även att märka den incheckade resväskan med något som sticker ut, kanske ett band eller en etikett, så att du lättare kan identifiera den på rullbandet.

Tips nr. 10: Glöm inte att rapportera semester. Var ute i god tid och meddela din arbetsgivare om din semester. Ibland kan arbetsgivare ha en deadline när tex sommarsemestern ska vara inne. Kolla också upp att du inte måste rapportera i nåt speciellt system för schemaläggning.

 

Tips inför resan