Så reser vi svenskar

Svenskar och deras resvanor

Svenskar älskar att resa. Det kan hänga ihop med att vi bor i ett land som är mörkt och kallt större delen av året, och att den svenska sommaren är så kort. Dessutom är svenskar kända för att arbeta hårt och då kan ett äventyr i ett annat land ge oss den vila och stimulans vi behöver för att orka med vardagen därhemma. En sak är dock säker: semestern gör oss lycklig och vi ser fram emot den hela året. Ofta väljer svenskar att fira semestern med just en utlandsresa.

Det finns flera tydliga trender i vad gäller svenskar och deras nuvarande resvanor. Se om du känner igen dig vår lista över några av de vanligaste här nedan:

Äldre reser allt mer. Äldre reser i större utsträckning idag än vad tidigare generationer gjort. Speciellt har resandet ökat i åldrarna över 65 år. Det här är en målgrupp som, efter ett långt arbetsliv, äntligen har råd att unna sig lyx och flärd, vilket avspeglar den stora efterfrågan på lyxiga resor som ökar allt mer bland seniorer.

Kombinationsresandet ökar. Allt fler väljer att åka på så kallade kombinationsresor, d.v.s. att man kombinerar flera resmål med varandra. Det allra vanligast kombinationsresemålet bland svenskar är, föga förvånande, Thailand. Egenkomponerade resor är perfekt för de som vill uppleva flera olika miljöer och kulturer under en och samma resa, och det finns åtskilliga kombinationsalternativ att välja mellan bland turistbyråernas program.

Stor efterfrågan på Swim Out. Förr var man glad över att ha nära till havet eller att hotellet hade en pool på området. Nu har kraven höjts. En het trend numera är att ha så kallat Swim Out eller, närmare beskrivet, en pool direkt i anslutning till terrassen. Lyxen att kunna hoppa i, direkt från hotellrummet lockar många.

Vi vill ha en unik resa. Allt fler vill ha en semester där man upplever, eller gör någonting speciellt för resan eller resemålet. Det gör resan mer spännande och resenärerna har något att berätta för vänner och bekanta när de kommer hem. Upplevelserna ska gärna upplevas som unika.

Träning under semestern blir vanligare. Att ligga och sola hela dagen på en strand blir allt mindre populärt. Allt fler vill istället träna under sin semestern vilket har resulterat i så kallade träningsresor. Träningsresorna varierar i såväl träningsform som i nivå och omfattning, och finns anpassade för både idrottare som för vardagsmotionärer.

Charter är fortfarande populärt. Även om allt fler väljer att själva sätta ihop sina resor, så är chartern fortfarande omåttligt populär i Sverige. Över två miljoner människor beräknas åka på charter varje år.

Svenskar älskar att resa