Semesterpersonligheter

6 olika semesterpersonligheter

Vilken typ av semester du vill ha samt vad du väljer att hitta på under ledigheten har mycket att göra med din personlighet. Här reder vi ut 6 olika semesterpersonligheter som svenskar brukar representera när vi är ute och reser. Vilken av dessa semesterpersonligheter anser du dig vara?

1. Äventyraren som jagar efter nya upplevelser
Att sola på stranden med näsan i en bok dagarna i ända, är ingenting för äventyraren. Av alla semesterpersonligheter, är denna grupp den mest aktiva. Äventyraren strävar nämligen efter adrenalinkickar i form av pulshöjande aktiviteter istället för långa latdagar i solstolen. Äventyraren kan vara familjemamman som också är extremskidåkare och väljer att dra iväg till Japan för att åka off pist eller den unga mannen och ornitologen som ger sig ut i Norra Sveriges vildaste vildmarker för att se en speciell art.

2. Den konservative all inclusive resenären
Här finner vi resenärerna som inte vill engagera sig så mycket i sin resa. Han eller hon uppskattar ett omhändertagande, ända från flygplatsen till hemresan, och blir gärna serverad både ett bekvämt och trevligt hotell som upplevelser och mat. Resenären tar gärna del av upplevelser och överraskningar vilka helst ska vara välkända i förväg och alltid ske under kontrollerade former. Många all inclusive resenärer vill dessutom uppleva lyx på sin resa.

3. 55 plus-resenären som fixar sin resa själv
Denna typ av resenär har, på ålderns höst, börjat tänka mer på sig själv och har för ambition att unna sig själv. Familjeåren är över och nu finns både pengar, tid och ork över för nya äventyr. Många väljer att göra en resa i ett land man längtade till som ung men aldrig fick uppleva. Thailand är ett populärt resmål bland svenskar och lämpar sig väl för just för den typ av resor man komponerar själv. Med hjälp av internetbaserade tjänster går det både snabbt och enkelt att sätta ihop egna resor idag, oavsett vad man vill se och göra.

4. Den bekväme som köper skräddarsydda resor
Chartern är fortfarande stor i Sverige. Över två miljoner svenskar väljer charter varje år. Av alla semesterpersonligheter, är denna grupp kanske den mest utbredda. Här finner vi både dem som älskar bekvämlighet men även stressade barnfamiljer som inte har tid att planera. En barnpool och lite lugn och ro i solen räcker långt för många trötta småbarnsfamiljer.

5. Familjesemestraren som styrs av sina barn
Även här finner vi den stressade barnfamiljen som helst bara vill att barnen ska vara glada och kunna leka i solen vid poolen. De väljer oftast destination utifrån barnens vilja, med aktiviter såsom djurparker och nöjesfält på agendan. Många väljer även resmål med barnklubbar som kan passa barnen under en del av dagen. På så vis får föräldrarna tid för sig själva och kan hitta på aktiviteter de själva är intresserade av.

6. Den bekymmersfrie som helst tar det lugnt och ägnar sig åt en hobby
I den här gruppen finner vi såväl seniorer som unga som åker på weekendresor till storstäder såsom London och Paris. Denna typ av resenär är ofta kulturintresserad och besöker gärna historiska monument, byggnader och museer. Det är heller inte ovanligt att de ägnar sig åt någon typ av hobby eller sport under resan, såsom exempelvis golf.

Svenskar kan kategoriseras efter sex olika semesterpersonligheter